חשיבה אקולוגית היא אחד מצווי השעה בעולם המודרני. זיהום מים ואויר, התדלדלות מקורות האנרגיה והמשאבים הטבעיים, תרבות צריכה המעודדת שימוש חד פעמי – כל אלו הם חלק מהבעיה הגדולה של חיים בעולם מודרני, בו רמת החיים נמצאת ביחס הפוך לשמירה על הסביבה. אחת הבעיות העיקריות איתן מתמודדת החברה המודרנית היא בעיית הפסולת. ייצור הפסולת בארץ מגיע ל-4 מיליוני טון פסולת ביתית ו-7 מיליוני טון פסולת שמקורה בבנייה ועודפי עפר. ישראלים מייצרים 300 אלף טון של פסולת מסוכנת, כאשר 100 אלף טון מקורם במוצרים אלקטרוניים.
מהן השפעות הפסולת האלקטרונית על איכות החיים?
פסולת אלקטרונית מכילה חלקים רבים העשויים ממתכות כבדות, אשר ללא טיפול מיוחד גורמות להזדהמות ניכרת של הקרקע ומי התהום. כיוון שבארץ הגישה למקורות המטפלים באופן ייחודי בפסולת אלקטרונית מוגבלת, מוצרים אלקטרוניים רבים שעבר זמנם מוצאים את דרכם להטמנה בריכוזי הפסולת הרגילה, ויוצרים זיהום ניכר ומסוכן.
מלבד השפעת ההטמנה הישירה של מוצרי הפסולת האלקטרונית, קיימות השפעות משנה. תחלופה גבוהה של מוצרי אלקטרוניקה מדלדלת את משאבי כדור הארץ, הנצרכים על מנת לייצר מוצרי אלקטרוניקה חליפיים ולשנע אותם בכל רחבי העולם. גם הטיפול עצמו בפסולת האלקטרונית גוזל אנרגיה ומשאבים אשר ניתן היה לקצץ אם כמות הפסולת האלקטרונית הייתה קטנה.
על מי מוטלת האחריות לכמויות הפסולת האלקטרונית שנוצרת?
האחריות על מיחזור כמויות הפסולת האלקטרונית הרבה מתחלקת לגורמים שונים:
• היצרנים מעדיפים לייצר מוצרים בעלות זולה ובאיכות נמוכה. תכנון שכזה מחייב את הצרכנים להחליף מכשיר אחת למספר שנים מועט, כאשר הטכנולוגיה משתכללת או כאשר המכשיר מתקלקל.
• הנהגת המדינה מעבירה את האחריות לטיפול בפסולת אלקטרונית למועצות המקומיות ואינה מחוקקת חוקים אשר יחייבו את היצרנים לטפל בבעיה אשר הם יוצרים.
• המועצות המקומיות מעדיפות לחסוך בכספים ולהתעלם מנושא הטיפול בפסולת אלקטרונית.
• הצרכנים מצטרפים לתרבות הצריכה ונמנעים מלתקן מכשירים אשר ניתנים לתיקון ומעדיפים להחליפם כאשר הם מתקלקלים.
לתקן במקום לזרוק
הדבר הראשון שניתן לעשות כצרכנים הוא לחסוך ולהמעיט בתחלופת המוצרים האלקטרוניים. רכישת מוצרים זולים באיכות נמוכה, אשר יזרקו לאחר מספר שימושים מועט תביא להגדלת הבעיה. רכישת מוצרים איכותיים ברי תיקון תביא להקטנה משמעותית ביותר של בעיית הפסולת האלקטרונית. דוגמה טובה לכך הן המדפסות. מחירי המדפסות ירדו מאד בשנים האחרונות וכיום עלותה של מדפסת ביתית, גם כזאת איכותית, יכולה להגיע למאות בודדות של שקלים. כאשר באים לרכוש מדפסת חדשה, כדאי לרכוש מדפסת איכותית אשר ניתנת לתיקון או שקיימת אחריות של היצרן עבורה. בין החברות אשר נותנות שירות תיקונים למדפסות ניתן למצוא חברות גדולות בדרך כלל, כמו מדפסות HP, מדפסות Brother ועוד.
לתת במקום לזרוק
לעתים קרובות מוצרים אלקטרוניים נזרקים לא כתוצאה מקילקולם, אלא עקב הרצון לעבור למוצרים חדשים יותר ונוחים יותר. כאשר מדובר במוצר עובד, ניתן להיעזר באתרים שונים ברשת דוגמת אתר ‘אגורה’, כדי להציע אותם לאנשים שאין ביכולתם לרכוש מוצרים חדשים. בדרך זו גם נפטרתם מהמוצר הישן וגם אפשרתם לאחרים להנות ממנו. מלבד אתרי האינטרנט, קיימים גם ארגונים דוגמת ‘כח לתת’ אשר יגיעו עד ביתכם, יקחו את הציוד ויעבירו אותו לנזקקים.
גם כאשר הפסולת האלקטרונית אינה במצב תקין ולא ניתן לתרום אותה, ניתן לברר במועצה המקומית היכן קיים מוקד לאיסוף ומיחזור פסולת אלקטרונית.
להשתמש במוצרים המתוכננים לשמירת אנרגיה
דבר נוסף אותו ניתן לעשות כצרכנים הוא להפחית את הבלאי הנוצר בעת שימוש במוצרים אלקטרוניים. דוגמה טובה לכך היא השארת מוצרים אלקטרוניים המסומנים בכוכב של אנרג’י סטאר במצב דולק. מוצרים המסומנים בסימן זה מחויבים לעשות שימוש מינימלי באנרגיה במצב Stand by ולהפחית באופן משמעותי את השימוש באנרגיה ואת הבלאי הנוצר מהפעלה מחודשת של המכשיר. כצרכנים, רכישה כזו תביא לא רק לחסכון ביצירת פסולת אלקטרונית, אלא אף תחסוך בצריכה האנרגיה השוטפת ובעלות, הן כתוצאה מהחסכון השוטף והן כתוצאה מהבלאי המופחת, שיאפשר החלפת המוצר לעתים רחוקות יותר.
החוק הראשון בטיפול בפסולת אלקטרונית הוא יצירת כמות מופחתת של פסולת כזו. תיקון מוצרים ברי תיקון, רכישת מוצרים איכותיים ואמינים המקפידים של שימוש חסכוני ומעניקים אחריות ושירות תיקונים למכשיריהם, חלוקת מוצרים תקינים המוחלפים בחדשים מהם לנזקקים ופיזור מסודר של מוצרים שאינם תקינים לגורמים המוסמכים לטפל בהם יפחיתו את כמות הפסולת האלקטרונית המסוכנת המגיעה להטמנה, יקטינו את מידת הזיהום הנוצר ולא יפגעו ברמת החיים. בחירות אלו אף יחסכו הוצאות לצרכנים בטווח הקצר ובוודאי ייטיבו עם הדור הבא בטווח הארוך.